Nejčastější chyby při práci s parozábranou

Vlhké mapy na stěnách, popraskaná omítka nebo nebezpečná plíseň jsou nejčastějšími znaky špatně provedené izolace. Pokud chcete předejít problémům a opakovanému zateplování už po několika letech, buďte důkladní při výběru a aplikaci parozábrany. Povíme vám, jakých chyb s vážnými důsledky se můžete dopustit a také jak jim zabránit.

Podívejte se na náš izolačně-detektivní seriál!

Parozábrana je důležitou součástí každého zateplování střechy. Její úlohou je zamezit průniku vodních par z interiéru do prostoru střešní konstrukce a následné kondenzaci. Pokud ovšem není kvalitní nebo není správně aplikovaná, nebude plnit svoji funkci a nastanou problémy. 

Vyberte materiál, který pomůže konstrukci zbavit se vlhkosti po celý rok

Zateplování střechy by mělo být odolné. Dlouhá životnost zateplení spočívá ve dvou věcech – kvalitním provedení a dobrých materiálech. V konstrukcích je zcela klíčové vyřešit jejich vlhkostní režim a to tak, abyste eliminovali možná rizika vzniku plísní. 

V případě parozábrany je takovým materiálem Isover Vario® XtraSafe. Jedná se o parozábranu, která mění své vlastnosti během roku v závislosti na relativní vlhkosti vzduchu uvnitř a vně budovy.

V létě je většinou relativní vlhkost vzduchu v exteriéru vyšší a tlakem se tlačí dovnitř. U standardních parobrzd může tato vlhkost dlouhodobě  zůstat v konstrukci a zvyšovat riziko vzniku a růstu plísní. Oproti tomu parozábrana Isover VARIO® otevírá své póry a umožňuje vlhkosti procházet z konstrukce i směrem do interiéru. V zimě tato technologie funguje jako standardní parozábrany a zabraňuje vniknutí vlhkosti do konstrukce z interiérové strany a její kondenzaci v ní. 

Dejte si pozor na spoje a narušení parozábran 

I když použijete ten nejkvalitnější materiál, ale aplikaci neprovedete správně, vlhkost si pod parozábranu dokáže najít cestu. Nejčastěji se tak stane, když se parozábrana natrhne nebo pokud spoje mezi jednotlivými parobrzdami nezalepíte = parozábrana není vzduchotěsně spojená.  

I když to nemusí být na první pohled viditelné, tato chyba se projeví při poklesu venkovní teploty. V takovou chvíli se v konstrukci začne kondenzovat voda, vsákne se do krokví nebo do izolace a to se může projevit i na stěnách – začnou se tvořit mapy nebo se objeví plísně. 

Řešení tohoto problému spočívá v použití izolační pásky a tmelu, neboť jen tak v ní nebudou mezery a díry, kterými by mohla projít vlhkost z interiéru. 

Kvalitní páska je odolná vůči vzdušné vlhkosti i změním teplot

V žádném případě nepoužívejte obyčejnou lepicí pásku, která rozhodně funkci parotěsné pásky nesplní a bude držet maximálně pár dní. 

Na zalepení spojů parozábrany Isover Vario® XtraSafe a také na spojení detailů poslouží systémová páska Isover Vario® XtraTape. Je to univerzální jednostranná lepicí páska, se kterou se lehce manipuluje, je voděodolná a odolná vůči UV záření. Vytváří dokonale vzduchotěsné styky a je vhodná pro novostavby i rekonstrukce a pro montáž z vnější i z vnitřní strany. 

isover-chyby-pri-praci-s-parozabranou-1
isover-chyby-pri-praci-s-parozabranou-2

Aplikujte dostatečnou vrstvu tmelu 

Kritickým bodem zateplování je také uchycení parozábrany na stěnu. Na tuto část nepoužívejte izolační pásku, neboť její vlastnosti nejsou vhodné na utěsnění u stěn, na kterých by nemusela dobře držet. 

Na tento spoj je nejlepší použít speciální tmel. Ten vždy aplikujte v minimální tloušťce pěti milimetrů. Pokud je ho méně, může se stát, že při rozpínání a stahování materiálů vlivem změn teplot spoje popraskají a parozábrana se naruší. Správnou tloušťku zajistíte, když tmel pod parobrzdou nepřimáčknete, ale dvěma prsty přejedete podél něj. 

isover-chyby-pri-praci-s-parozabranou-3
isover-chyby-pri-praci-s-parozabranou-4

Při práci se systémem Isover Vario Xtrasafe se můžete spolehnout na tmel Isover Vario® Xtrafit. Mějte však na paměti, že podklad musí být suchý, zbavený mastnoty a nečistot a dostatečně pevný. V případě podkladů s vysokou nasákavostí doporučujeme před aplikací tmelu samotného povrch natřít nátěrem z tmelu Isover Vario® Xtrafit zředěného s vodou.

Pro dlouhou životnost a kvalitu zateplení je také třeba dbát o místa, kde parozábranou prochází například kabel. Kabely je potřeba pořádně upevnit tmelem.

Kolik izolace je potřeba na zateplení šikmé střechy?

Vyzkoušejte naši kalkulačku zateplení a spočítejte si, kolik budete potřebovat materiálu na zateplení šikmé střechy.

Pracujte s komponenty doporučenými k dané parobrzdě

Při práci je také vhodné využívat příslušenství a doplňky, které jsou doporučovány k dané parozábraně. Použitím jiných výrobků riskujete, že vlastnosti parobrzdy a příslušenství nebudou kompatibilní a výsledná izolace nebude kvalitní. Isover nabízí dvě řady produktů obsahující parozábranu a potřebná příslušenství pro bezchybné utěsnění - ISOVER Vario® KM Duplex UV a ISOVER Vario® XtraSafe.  

Závěr

Toto je příklad nejčastějších chyb, které vás mohou potkat při zateplování šikmé střechy. Užitečné rady, jak systém Isover VARIO® správně aplikovat, najdete také v montážní příručce. 

 

Pokud však narazíte na neočekávaný problém nebo chcete konzultaci ještě před započetím projektu, neváhejte kontaktovat naše odborníky