Vnitřní omítky a sádrokartonové konstrukce

Hrubá stavba domu jde ve většině případů poměrně rychle. Práce uvnitř domu pak navenek vidět nejsou, nicméně se v tuto chvíli začíná rýsovat nový domov. 

isover-co-je-to-multi-komfortni-dum-1200x800.jpg

Vnitřní omítky

Vnitřní omítky jsou v případě zděných energeticky úsporných budov velice důležité a to proto, že tvoří neprůvzdušnou vrstvu domu a zajišťují tak utěsnění domu před nežádoucími úniky tepla. Je potřeba vyřešit řadu detailů a zajistit, aby vnitřní omítky byly pokud možno všude. Případné nedostatky se pak samozřejmě mohou projevit při realizaci blower door testu na jeho negativním výsledku. 


V tomto případě jsme realizaci vnitřní neprůvzdušné vrstvy konzultovali se specialistou na blower door test, s panem Stanislavem Palečkem. Vzhledem k malé mezeře mezi krajními krovy a vyzděnými štíty nebylo totiž možné vnitřní omítky v těchto místech provést
v souvislé vrstvě. Pomohlo jednoduché opatření, a to natáhnou souvislou vrstvu lepidla
v místě vyzděných štítů zvenčí domu až po věnec, kde nejsou žádné spáry. Pro jistotu jsme nakonec toto opatření udělalo na celé obálce domu. 

U pasivních domů je důležité aplikovat vnitřní omítky v přízemí až k samotné podlaze, a to pro zachování neprůvzdušné vrstvy obálky domu. V opačné případě může docházet k tepelným ztrátám po celém obvodu domu.

 

V interiéru byly zvoleny sádrové omítky od společnosti Rigips (Rigips Rimat 100 DLP). Aplikaci stříkaných omítek prováděla specializovaná firma. Před samotnou realizací bylo nutné všechny stěny důkladně napenetrovat a připravit samotný podklad. Hlavní výhodou sádrových omítek je jejich snadná oprava v případě mechanického poškození.

isover-vnitrni-omitky-sadrokartonove-konstrukce

Sádrokartonové konstrukce

Ve vzorovém domě bylo využito sádrokartonových konstrukcí Rigips pro zakrytí elektroinstalace v podobě předstěn u monolitických konstrukcí a podhledů v druhém poschodí. 


Předstěny v prvním patře slouží zejména k zakrytí elektroinstalace, není aplikována izolace
a v místech potřeby kotvení jsou SDK desky podloženy deskami OSB. To je důležité např. pro kotvení horních skříněk kuchyňské linky a případně obývákové stěny a televize.
V místnostech s možným výskytem vlhkosti, tzn. koupelna a technická místnost, je použita zelená SDK deska Rigips.

V horním patře je SDK konstrukce doplněná o 8 cm skelné izolace Isover Unirol Profi. Celkové zateplení střešní konstrukce, tedy společně s nadkrokevní izolací je 40 cm.

Izolace byla aplikována do předem připravených profilů a navíc byla přichycena provázky, které zamezují její pohyb v konstrukci. Poté došlo k záklopu deskami Rigips a celkovému začištění spojů jednotlivých desek. Na takto připravenou konstrukci lze rovnou aplikovat požadovaný nátěr.

Případné dotazy zasílejte na info@isover.cz