Správný výběr izolace

ISOVER - nový projekt

Při výběru izolace je třeba postupovat uváženě a s rozvahou. Abychom si udělali představu o vhodných materiálech, poslouží nám tento rozcestník. Konkrétní výrobky podle aplikace jsou dostupné
v produktovém selektoru.

Použití izolace

Nejprve si ujasněme, k jakému účelu budeme chtít izolaci použít. Bude to čistě záležitost ochrany před unikajícím teplem, nebo také akustika a požární bezpečnost? Jakým podmínkám bude izolace vystavena? Bude sloužit čistě jako výplňová hmota, nebo musí nést tíhu podlahy?

Jde nám o teplo?

Všechny izolace které jsou v naší nabídce jsou tepelně izolační - minerální vlny i pěnové polystyreny. Výborné tepelné vlastnosti mají tzv. "šedé" polystyreny, které se používají na fasády, ploché střechy a do podlah. Z minerálních izolací potom super husté skelné vlny (například Isover Multimax 30).

Jde nám o akustiku?

Všechny izolace z minerálních vláken fungují na akustiku, z polystyrenů jen některé typy. Například speciální podlahové elastifikované polystyreny.

Jde nám o požární bezpečnost?

Používá se minerální izolace, zvláště pak husté čedičové vlny (například Isover Topsil).
V některých případech se dá použít kombinace EPS a vlny například u ploché střechy (systém Combi-roof).

Bude izolace ve vlhkém prostředí?

Ve většině případů použijeme speciální expandovaný polystyren (růžový).

Při velké vlhkosti a tlaku na izolaci použijeme extrudovaný polystyren, který má nasákavost nejmenší. Minerální vata ani obyčejný EPS použít nelze (ani šedý).

Bude izolace zatížená?

Do podlah se dá použít EPS 100 a více), pro extrémní zatížení polystyren extrudovaný.

Rekonstruujeme?

V domě před rekonstrukcí vlhkost utíká především netěsnými okny. Když okna vyměníme za nová, vlhkost utíká při jejich otevření, případně difunduje stěnou. Prodyšnost izolačních materiálů použitých při zateplení je tedy velice důležitá. 

Minerální izolace mají absolutní prodyšnost (stejnou jako vzduch), klasické pěnové polystyreny mají střední prodyšnosti a extrudované polystyreny mají prodyšnost malou.

Shrnutí

Na trhu je velké množství izolačních produktů z různých materiálů, pro různorodé účely a na odlišné konstrukce. Pro lepší orientaci můžete využít náš katalog produktů nebo kontaktovat naše regionální zástupce, kteří vám rádi s výběrem té správné izolace poradí.