Izolační inspektoři 1

Odhalení chyb v izolaci podlahy

Pátý případ inspektorů Evy a Viktora se točí kolem chyb u akustické izolace podlahy, jakými jsou zvedání výšky podlahy nevhodným materiálem, mezery v izolaci nebo nepoužití správných akustických pásků.

Jak se vyhnout nejčastějším chybám při izolaci podlah
S tloušťkou to nepřehánějte

Určitě je potřeba si dát pozor na tloušťku akustické izolace podlahy. Ideální tloušťka podlahové kamenné vlny je od 20 do 40 mm, maximálně pak 50 mm.

Větší tloušťka minerální izolace vám již akustiku nijak výrazně nezlepší. Navíc, pokud bude materiál výrazně silnější, hrozí, že si tzv. sesedne, a to se může projevit na rovinnosti podlahy nebo celkové deformace podlahy (efekt utrženého soklu).

Uložení akustické izolace a rozvodů

Pokud má podklad výrazné nerovnosti, je zapotřebí je nejdřív vhodným způsobem eliminovat a až poté položit akustickou izolaci. S drobnými nerovnostmi podkladu se minerální izolace vyrovná díky svým unikátním vlastnostem. Jestliže je potřeba v podlaze vést rozvody, nejlépe poslouží vrstva vytvořená z podlahového polystyrénu, například Isover EPS 100.

Bez akustických pásek nebude izolace dokonalá

Je důležité nepodceňovat použit akustických pásků, které slouží k vytvoření dilatační spáry mezi roznášecí deskou a stěnou. Když se na tyto pásky zapomene nebo se nepoloží důsledně, izolace nebude dostatečná a hluk z podlahy se bude přenášet do stěn a následně do celého domu.
 
Z tohoto důvodu byste měli použít akustické dilatační pásky řešící oddělení podlahy od zdi. Díky nim omezíte boční přenos kročejového hluku.

Kolik izolace je potřeba pro vaši podlahu?

Spočítejte si, kolik izolace je u vaší stavby nutno použít, využijte naši kalkulačku zateplení, která vám pomůže vybrat druh a množství potřebné izolace v závislosti na typu řešené konstrukce a vámi požadované energetické úrovni.

 
Izolaci u kabelů nevynechejte

Při izolaci podlahy se můžeme setkat i s kabely, které bude potřeba vést na úrovni podlahy. Vložení kabelů do mezery mezi izolacemi je jednou z dalších chyb, kterých se při izolaci můžete dopustit.

V ideálním případě je veďte ve stěně nebo ve vrstvě podlahového EPS, ve výjimečných případech lze jednotlivé kabely zatlačit do kročejové izolace.

Více informací o nejčastějších chybách při izolaci podlah se dozvíte v článku zde.