Tepelná izolace

Hydrofilní minerální vlna

isover-flora

Nabídka divize ISOVER pro vegetační střechy obsahuje zejména desky z hydrofilní minerální vlny. Podíváme se na proces výroby těchto desek a na nabídku výrobků od firmy ISOVER.

Hydrofilní minerální vlna

Základní surovinou pro výrobu minerální vlny jsou čedič a diabas, jedny z nejhojněji se vyskytujících hornin na celé Zemi, které byly a jsou tvořeny při sopečné činnosti. 

isover-hydrofilni-mineralni-vlna-ilustrace-cedic

Tyto horniny jsou ve výrobním procesu roztaveny při vysoké teplotě v peci a vzniklá láva je následně rozvlákněna do struktury jemných vláken, jejichž průměry jsou menší než průměr lidského vlasu. 

vyroba-cedicove-izolace

Formátování

Rozvlákněný materiál je dále zpracováván až do výsledné podoby desek, které jsou formátovány na požadované rozměry a tloušťky.

 

Základní výrobní proces je velmi podobný pro všechny typy výrobků z minerální vlny.



Při výrobě hydrofobizovaných výrobků se ještě kromě minerálních vláken a pojiva přidává další velmi důležitá součást, která brání tepelné izolace vsakovat vodu a která v hydrofilní vlně zcela chybí – olej.

isover-hydrofilni-mineralni-vlna-ilustrace-sopecna-lava

V přírodě je možné nalézt analogii tohoto výrobního procesu. Na místech aktivních sopek se lze setkat s přirozeně rozvlákněnou lávou, např. na Hawaii, kde chomáče vláken vyvřelé horniny můžou dosahovat až 2 m délky při průměrech srovnatelných s průmyslově vyráběnými vlákny.

Takto vzniklá vlákna jsou ovšem bez pojiva, takže vytváří jenom chomáče vláken, které nedrží tvar. Díky průmyslovému přidání pojiva se z vláken stává pevná deska, kterou lze použít i do vegetačních střech.

Do zelených střech se dále mohou použít tepelné izolace z hydrofobní minerální vlny, expandovaného a extrudovaného polystyrenu a systémové doplňky. Z dalších výrobců skupiny SAINT-GOBAIN lze využít např. stabilizační gridy ze skelných vláken divize Adfors (Vertex).

isover-hydrofilni-mineralni-vlna-1200x800.jpg

Výrobky

ISOVER Flora

  • Charakteristika: Desky pro běžné použití v ploché či šikmé střeše, ale také v jezírkách.
  • Rozměry: 600 x 1000 mm
  • Tloušťky: 50 mm, 100 mm

 

ISOVER Intense

  • Charakteristika: Desky se silnější hydroakumulací pro použití ve strmých střechách a plochých střechách s větším množstvím substrátu.
  • Rozměry: 600 x 1000 mm
  • Tloušťky: 50 mm

 

Pozn.: Cena desek ISOVER Flora a ISOVER Intense je uvedena v ceníku ISOVER.