Chytré parobrzdy Isover Vario

Na trhu parobrzd je dnes možné nalézt celou škálu rozmanitých druhů a typů. Nejnovějším typem jsou parobrzdy s řízenou paropropustností, které se více „otevřou" tam, kde je vyšší relativní vlhkost, a fungují tedy oběma směry.

Isover Vario KM Duplex

Chytré parobrzdy Vario

V současné době můžeme na trhu nalézt velké množství parobrzd. Některé kromě vzduchotěsného materiálu mají v sobě i speciální bublinky, aby zároveň měly i
tepelně-izolační vlastnosti, jiné mají navíc reflexní hliníkovou vrstvu, aby mohly odrážet teplo zpět do interiéru a jiné fungují jen jako vzduchotěsná vrstva a už nic víc, ale svoji funkci samozřejmě také splní. Je vždy jen na zákaznících zda chtějí jen základní řešení či dají přednost tomu mít i něco navíc.

Společnost Isover dodává parobrzdu Isover Vario® KM Duplex UV.

Tato unikátní parobrzda nejen že funguje jako vzduchotěsná vrstva, ale má i jednu unikátní vlastnost navíc a tou je proměnná ekvivalentní difúzní tloušťka sd [m].

Co to ale v praxi znamená?

Tato parobrzda se chová v zimním období jako každá jiná vzduchotěsná vrstva, ale v létě se její vlastnosti vlivem změn vlhkosti mění a ekvivalentní difúzní tloušťka sd se snižuje z 5,0 až na 0,30 m.

Díky této vlastnosti je tato parobrzda označována jako chytrá, jelikož v případě potřeby nám umožní, aby stavba "dýchala" i směrem do interiéru a zabránila tak nepříjemnému nárůstu vlhkosti v některých detailech a špatně větraných místech střechy.

Výzkumu tohoto materiálu samozřejmě předcházely například speciální potravinové folie,
u kterých byla tato vlastnost také potřeba z důvodu zajištění vyšší trvanlivosti foliově balených potravin. Z toho výzkumu pak vznikly i folie do šikmých střech a jsou jak původní parobrzda Vario KM Duplex UV i její nová a vylepšená verze Vario XtraSafe samozřejmě chráněny i evropským patentem. 

Praktické využití

Kde je tedy dobré parobrzdu Isover Vario KM Duplex UV použít? Parobrzda Vario KM Duplex UV je jakási obdoba airbagu u aut. Obdobně jako o airbagu nevíte, dokud ho nepotřebujete a pak Vám může zachránit život, je tomu stejně i u této folie. V případě, že konstrukce funguje správně, o jejích výhodách ani nevíte, ale ve chvíli možného nárůstu vlhkosti začne vykonávat svoji funkci
a propouštět vlhkost i do interiéru, kde se pak může odvětrat. Tím může zabránit hnilobě dřevěných částí konstrukce a tudíž ji chránit. Pokud chcete výrazně snížit riziko, které vždy na stavbách existuje, je parobrzda Isover Vario KM Duplex UV ideálním řešením.

isover-problemy-s-nekvalitni-izolaci.jpg
isover-aplikace-folie-vario-1200x800.jpg

Co vše tento materiál nabízí:

Proměnnou hodnotu ekvivalentní difúzní tloušťky sd v závislosti na vlhkosti

UV stabilitu po dobu minimálně 18 měsíců

Speciální rouno na rubové straně k usnadnění montáže (přilne
k nehoblovanému dřevu jako suchý zip)

Jistotu, že jsem pro konstrukci udělal maximum

Závěr

Samozřejmě, aby parobrzda fungovala nejen v ploše, ale i v detailech, je v nabídce společnosti Isover i kompletní sortiment lepících pásek a tmelů.

 

Firma nenabízí jen unikátní parobrzdu, ale celkové systémové řešení.