Vlhkost

5 tipů, jak poznáte, že máte vysokou vlhkost v bytě!

Ačkoli se vysoká vlhkost v bytě mnohdy projevuje nenápadně, může značně znepříjemnit váš život. Kromě méně závažných problémů jako jsou často orosená okna, může nadměrná vlhkost ohrožovat zdraví a negativně ovlivňovat kvalitu bydlení. 

isover-tipy-jak-poznat-vlhkost-v-byte

Jak poznáte, že máte v bytě příliš vysokou vlhkost?

Orosená okna

Orosení oken není způsobeno jen párou z vaření či sprchování. Problémem může být jejich špatné usazení a izolace. S kondenzací souvisí také plísně okolo dveří a oken, které poškozují materiál a působí nevábně.

Voda ve sklepě nebo na půdě

V těchto nevětraných částech domu se vlhkost vyskytuje často. Průnik vody ze střechy nebo ze stěny souvisí s chybějící, nedostatečnou nebo porušenou izolací, která nedokáže odolat dešti a sněhu.  

Vlhké zdi a plísně

Na stěnách se tvoří vlhké mapy, stěny v interiéru jsou navlhlé, hrozí také poškození dřevěného nábytku, podlah nebo hudebních nástrojů. Nadměrná vlhkost vzduchu vytváří ideální podmínky pro množení roztočů a vznik plísní, které mohou být karcinogenní a mohou přispívat ke vzniku alergií. 

Zatuchlý vzduch

Ani při pravidelném větrání se necítíte komfortně, špatně se vám dýchá a připadáte si jako v prádelně. Špatně schne prádlo i vytřená podlaha. I to způsobuje vysoká vlhkost.

Stopy na omítce, drolení a koroze

Vnější voda se dostává do stěn budovy, může dojít k odpadávání omítky. S tím je spojena také energetická ztráta a obecně horší tepelná bilance v domácnostech. Při vysoké vlhkosti zdí či korozi dochází k porušení statiky a znehodnocení domu.

Jaká by měla být vlhkost v domácnosti?

Standardní vlhkost by v domácnostech měla být mezi 50 až 60 %. Vysoká vlhkost může být způsobena průnikem vody zvnějšku skrze narušenou krytinu nebo z poruch instalace. Souvisí také s běžnými činnostmi v domácnosti, jako je vaření nebo sprchování. V zimních měsících je navíc zvýšená vlhkost v místnostech podpořena venkovním chladem a vlhkem, které se dostává do domu.

"Příčinou mokrých fleků či plísní v rozích a koutech je téměř vždy nízká povrchová teplota omítky na vnitřní části obvodové stěny ve spojení s vysokou relativní vlhkostí vzduchu. Krátkodobým řešením je intenzivní klasické větrání okny, které vlhkost sníží. Pokud větrat nebudete, pak vysoká relativní vlhkost vzduchu bude problémem.

U relativních vlhkostí vzduchu nad 80 % už rosné body vznikají prakticky kdekoliv a bez častého pravidelného větrání okny či pomocí automatického větracího systému se tento stav nezlepší. Ideálním dlouhodobým řešením mokrých fleků a plísní je zateplení stěny z její vnější, případně vnitřní strany. Díky zateplení zamezíte kondenzaci vodní páry v chladném místě a eliminujete tím tak vznik plísní, které jsou často příčinou alergií či jiných respiračních potíží."

Ing. Karel Sedláček, Ph.D., manažer technické podpory Isover.

Shrnutí:

V konstrukcích je zcela klíčové správně vyřešit jejich vlhkostní režim a to tak, abyste eliminovali možná rizika vzniku plísní. Kromě měřících přístrojů, které vás mohou průběžně informovat o aktuální vlhkosti v místnosti, se těchto starostí můžete předem vyvarovat použitím kvalitní izolace.

Společnost Isover nabízí speciální typ fólie, která při správné aplikaci dlouhodobě chrání váš domov.