Tepelná izolace

Snížení úniku tepla

Pro udržení určité tepelné pohody je v podmínkách střední Evropy nutné budovy nějakým způsobem vytápět.

snizeni-uniku-tepla-isover.jpg

Například pro budovy s centrální dodávkou tepla (většina panelových domů), jsou teplárny připraveny k dodávkám tepla průměrně 242 dní v roce. Je na nás, jestli ho budeme šetřit uvnitř budovy, nebo ho budeme 2/3 roku nechávat volně unikat. Ceny energií můžou sice kolísat, dlouhodobý trend je ale vzestupný.

Graf-prumernych-cen-tepelne-energie-pro-konecne-spotrebitele

Kolik tepla ztratíme fasádou?

Podíl tepelné ztráty fasádou z celkových tepelných ztrát je u běžného rodinného domu cca 30%. U vysokých budov s velkou plochou stěn (např. panelové domy) je tento podíl ještě vyšší. Teplo, které se nespotřebuje, se také nemusí vyrobit, čímž se kromě naší peněženky uleví i životnímu prostředí, ve kterém všichni žijeme a budou v něm žít i další generace.

Termovizni-snimek-fasady-domu-snizeni-uniku-tepla-isover

Snížení nákladů na vytápění

V současné době je technicky možné u průměrné stavby snížit pomocí realizace zateplení náklady na vytápění u rekonstruovaných objektů na desetinu. Kromě zvýšené tloušťky izolace navrhneme i stavební detaily bez tepelných mostů a nadimenzujeme zdroj tepla již na sníženou tepelnou ztrátu. Optimální tepelnou ochranou dosáhneme úspory nákladů na vytápění po celou dobu života našeho domu a to v případě novostavby
i rekonstrukce.

Pro lepší orientaci běžných uživatelů rodinných domů a bytů byla zavedena povinnost zpracovávat tzv. Průkazy energetické náročnosti

isover_snizeni_uniku_tepla_energeticka_narocnost_budovy.jpg

Spotřeba energií

Podobně jako u elektrických spotřebičů si můžeme před koupí nemovitosti ověřit, jaké provozní náklady nás zhruba čekají. Neřeší pouze náklady na vytápění, ale přehledně ukazuje i náklady na osvětlení, větrání, chlazení, přípravu teplé vody apod. Průkazy jsou povinné od roku 2009 pro všechny novostavby, od roku 2013 pro renovace a prodeje starších domů. Od roku 2015 jsou nově povinné i pro bytové domy.