Projekt dřevostavby - technologie výstavby

Víte, že lze díky prefabrikaci dřevostaveb bydlet do půl roku? Toto možné díky suchému procesu výstavby?

Projekt dřevostavby

Prefabrikace

Největší výhoda dřevostaveb spočívá v prefabrikovatelnosti. U zděných a monolitických staveb se musí konstrukce realizovat přímo na stavbě, čímž se nelze vyvarovat nepřesnostem a už vůbec vlivu počasí. Míra prefabrikovatelnosti u těchto standardních konstrukcí je malá. Dřevostavbu lze připravit v dílně či výrobní hale po jednotlivých dílech či celých konstrukcích.

 

Hlavními zástupci jsou konstrukce založené na principu lehkého skeletu a CLT panelů.

 

U těchto konstrukcí se připravují i celé stěny, včetně výplní otvorů a instalací, a na staveništi se jen osazují. Díky tomu může být hrubá stavba pomocí těchto konstrukčních systémů realizována v řádu týdnů a celá stavba v řádu pár měsíců, a tím i minimalizovány dopady proměn počasí. Nehledě na vyšší přesnost a preciznost provedení stavby díky přípravě v kontrolovaném prostředí. Nicméně jsou i případy, kdy prefabrikace možná není, a proto je možno jakýkoli systém realizovat na staveništi přímo.

Projekt dřevostavby - Technologie výstavby - ISOVER

Mokrý / suchý proces

Dřevo, jako biologický materiál, ze své podstaty nemá rádo dlouhotrvající vlhkost za přístupu vzduchu. Pokud je dřevo ponořeno pod stálou hladinu vody a je zamezeno kontaktu se vzdušným kyslíkem, dokáže plnit svojí funkci celá staletí (založení Benátek na dřevěných pilotách).

 

Jakmile je dřevo vystaveno vodě a vzdušnému kyslíku, rychle degraduje.

 

Proto bývá snahou eliminovat mokré procesy ve dřevostavbě, jako je například vyzdívání akumulačních stěn či betonové mazaniny. Naleznou se případy, kdy je mokrý proces nevyhnutelný, proto je následně nutné zajistit dostatečné odvedení vlhkosti větráním. Suchý proces přináší dřevostavbám další výhodu a tou je možnost realizace vnitřních konstrukcí během celého roku a minimalizace dopadů změn počasí.

Projekt dřevostavby - Technologie výstavby - ISOVER