Věty, které možná slýcháte na schůzi, a jak na ně odpovědět

 ● „Jsou to jen vyhozené peníze, další moderní výmysl.“
Zateplení něco stojí, to je pravda. Investice se vám ale vrátí, protože se správně izolovaným domem ušetříte za topení. Na konci roku vás tak potěší nižší vyúčtování.

 ● „Kdo to zaplatí? Akorát nám kvůli tomu zvednou nájem.“ 
Na zateplení, stejně jako na ostatní práce v bytovém domě, se používají prostředky z fondu oprav. Tam pravidelně přispívá každý vlastník bytové jednotky. Něco už tedy určitě máte „našetřeno“. Až polovinu nákladů vám navíc může zaplatit příspěvek z dotačního programu Nová zelená úsporám.

 ● „Když se na fasádu přilepí izolace, nebude to dýchat. V bytech se začne tvořit plíseň.”
Stěny domu stejně neslouží k větrání. Od toho jsou tu okna, případně tzv. řízené větrání pomocí digestoří, spár v konstrukcích apod. Zateplení tvorbu plísní nepodporuje, právě naopak. Když dům izolujete, sníží se riziko kondenzace vodních par. A pokud se plíseň v bytě přece jen objeví, nesouvisí to s vnější izolací, ale s nedostatečným větráním, kdy novými těsnými okny je potřeba větrat jinak než děravými starými. Vnitřní vlhkost nemá v bytech přesahovat 50-60%

 ● „Dům už zateplený byl, před 20 lety. Další izolaci nepotřebujeme.“
Před takovou dobou platily nižší ceny energií a pro zateplení úplně jiné standardy, které už dnešním nárokům nevyhovují. Zatímco dřív se používala izolace o tloušťce 50–80 mm, dnes předpisy doporučují minimálně 140–200 mm. Nemusíte se ale bát, že by s tloušťkou výrazněji vzrostla i cena. Izolant totiž tvoří jenom ⅓ nákladů na zateplení.  A rozhodně se vyplatí dnes investovat o něco víc než za pár let zateplovat znovu.

domecekPotřebujete poradit?

Kontaktujte naše techniky.

podpora@saint-gobain.com

+420 226 292 221

 

Zaslat dotaz

7 konkrétních přínosů zateplení

Některé jsme nastínili už v úvodu, ale rozhodně to není všechno. Arsenal výhod přichází teprve teď. Co vám tedy zateplení přinese? 

1. Ušetříte až 50 % na energiích.

Díky správně provedené izolaci vám nebude z domu unikat teplo, takže za topení (nebo případnou klimatizaci) zaplatíte méně. Pokud je budova zateplená tak, jak má, můžete uspořit až polovinu nákladů. 

2. Ochráníte své zdraví.

Se zateplením se snižuje riziko vzniku plísní. Proč? Vzroste totiž povrchová teplota vnitřních stěn, a nehrozí tak, že by se vytvořil tzv. „rosný bod“ Právě ten je zodpovědný za kondenzaci vodních par a následné plísně.

3. Utlumíte hluk z ulice.

Minerální izolace má nejen skvělé tepelně-izolační vlastnosti, ale i výborné akustické parametry. Pokud tedy bydlíte v rušné ulici, zateplení vám pomůže budovu odhlučnit. 

4. Zlepšíte vzhled domu a prodloužíte jeho životnost.

Spolu se zateplením dostane budova taky moderní a funkční fasádu. Dům bude jako nový, chráněný před nepříznivými vlivy počasí po dlouhá léta. 

5. Zvýšíte tržní hodnotu bytů.

Za byt v zatepleném domě si můžete říct víc než za ten, který izolaci nemá. Přece jen lidé budou raději bydlet tam, kde nedají celou výplatu za topení.

6. V bytě vám bude příjemně za každého počasí.

Nejen, že izolace brání únikům tepla z budovy ven, ale taky zamezuje přehřívání domu v horkých letních dnech. 

7. Budete chránit životní prostředí.

Velká část energie se vyrábí spalováním uhlí, čímž vzniká CO₂, negativně působící na klima. Když budete méně topit, přispějte k nižší produkci CO₂ a dalších škodlivin z topení. 
 

Na co nezapomenout,
pokud se rozhodnete zateplit bytový dům

šipkaProjektová dokumentace a energetický posudek domu
Tyto dva dokumenty jsou pro plánování nezbytné. S jejich pomocí se totiž určí vhodný materiál a ideální tloušťka zateplovacího systému, tak aby úspory energií byly co největší. 
Dokumentaci i posudek budete navíc potřebovat k žádosti o dotaci. A kde dokumenty získat? O jejich zpracování se postarají kolegové z V-systém elektro.

šipkaVolba materiálu a jeho tloušťky
Na zateplení se nejčastěji používají dva druhy materiálů: pěnový polystyren a minerální vlna. S výběrem vám pomůže projektant a energetický specialista. Abyste vyhověli normě, je většinou potřeba použít izolaci o tloušťce minimálně 14 cm v závislosti na typu zdiva. Pro maximální efekt se doporučuje i 20 cm. Obecně ale platí, že čím více, tím lépe.

šipkaVýběr spolehlivé firmy
Jak najít dodavatele, který dodá kvalitní práci ve stanovém termínu? Doporučení získáte třeba u výrobců stavebních materiálů, kde se řemeslníci pravidelně školí. Ptejte se taky známých, tím vám pravdivě poví, s kým měli dobrou zkušenost.  

Spolehlivou firmu za vás najdou NejŘemeslníci.cz

Na portálu si můžete vybrat ze stovek ověřených dodavatelů. Najdete u nich ukázky prací i hodnocení skutečných zákazníků.

Najít řemeslníka

šipkaZkušený dozor
Mějte jistotu, že jde všechno podle plánu. Najměte si technický dozor, který dohlédne na správný průběh prací, bude kontrolovat, že se používají správné materiály, a nakonec může zařídit i kolaudaci. Jde sice o peníze navíc, ale za ohlídání případných rizik to stojí. Důležité je, aby byl technický dozor nezávislý na realizační firmě. 

šipkaDotace
Zateplení vám může až z poloviny zaplatit dotace z programu Nová zelená úsporám. Ten je nově otevřený bytovým domům nejen z Prahy, ale z celé České republiky. A kolik přesně dostanete? To záleží na ploše domu a na tom, jakých energetických opatření dosáhnete. Každopádně – čím lepší zateplení, tím větší podpora. 

Chci vědět více o dotacích

Kromě této „hlavní“ dotace můžete žádat taky o příspěvek na projektovou dokumentaci, energetický posudek a technický dozor. Jedná se o jednorázovou podporu ve výši 15 000 Kč, 40 000 Kč nebo 70 000 Kč podle typu podpořeného opatření. A pokud plánujete vegetační střechu, můžete získat dotaci až 300 000 Kč na jednu stavbu.

 

Pár tipů na závěr

 ● Nechte zateplit dům ze všech stran (tzv. celou obálku budovy). Jen tak dosáhnete maximální úspory energií.

 ● Dbejte, aby technický dozor pohlídal správné založení fasády, ukončení u atiky a napojení oken. Jsou to důležité části zateplení.

 ● Nezapomeňte na zateplení soklové části domu. Vyhnete se tím tepelným mostům, vlhnutí a plísním v podlaze.

 ● Použijte ucelený kontaktní zateplovací systém (ETICS). Záruku za něj nese výrobce a vy máte jistotu kvality.

 ● Nepodceňujte počasí. Vysoká vlhkost vzduchu a teploty pod 5 °C nejsou pro aplikaci zateplení vhodné.

 ● Podklad pro zateplení fasády musí být čistý, suchý, nosný, bez mastnot a nečistot.

Izolační inspektoři: seriál, který vám pomůže s rekonstrukcí bytového domu

1. díl - Rekonstrukce panelového domu: Zateplení fasády

V druhé řadě seriálu Izolační inspektoři ISOVER se dozvíte, na co si dát pozor při rekonstrukci panelového domu. V prvním díle se podíváme na to, co si pohlídat při zateplení fasády.

Viktora pozve na návštěvu jeho teta, která bydlí v panelovém domě a v rámci SVJ se probírá téma rekonstrukce paneláku.

2. díl - Rekonstrukce panelového domu: Izolace ploché střechy

V druhé řadě seriálu Izolační inspektoři ISOVER se dozvíte, na co si dát pozor při rekonstrukci panelového domu. V druhém díle se podíváme na to, co si pohlídat při izolaci ploché střechy.

Viktora pozve na návštěvu jeho teta, která bydlí v panelovém domě a v rámci SVJ se probírá téma rekonstrukce paneláku.