3 minutes min

OKNA A VCHODOVÉ DVEŘE

Při stavbě nízkoenergetických a pasivních domů se klade důraz na dokonalé utěsnění. Proto se mění i konstrukce oken a je nutné zlepšit jejich utěsnění z vnitřní strany, abychom zabránili pronikání vlhkého vzduchu z interiéru do okna. Samotná okna a dveře jsou tedy nedílnou součástí kvalitní obálky pasivního domu, které mohou velice zásadně ovlivnit tepelnou bilanci domu. V dnešní době se nejen v energeticky úsporných domech v drtivé většině případů již používají okna s izolačními trojskly za účelem eliminace tepelných ztrát.

Okna-a-vchodove-dvere-ISOVER

Osvětlení interiéru

Samotná okna přispívají v pasivním domě zejména ke kvalitnímu vnitřnímu prostředí z hlediska oslunění interiéru a tedy využití denního světla. Pasivní domy mívají větší prosklené plochy orientované na jih, což kromě tepelných zisků v zimě znamená pro uživatele domu možnost delšího provozu v interiéru bez použití umělého osvětlení.

Výběr oken

V Multi-Komfortním domě v Zahořanech byla zvolena dřevěná okna s izolačním trojsklem SOLID COMFORT SC92-C od společnosti Slavona, která se specializuje na výrobu oken a dveří pro pasivní a nízkoenergetické domy. Všechna okna a dveře Slavona se vyznačují vynikajícími tepelněizolačními vlastnostmi, navíc je tento konkrétní typ ještě vylepšen díky vložení korku do profilu okna, jelikož korek má nižší tepelnou vodivost než dřevo.


Z hlediska životnosti je okno i rám chráněný pomocí nejkvalitnějšího systému povrchové úpravy ADLER HighRes s desetiletou zárukou bez nutnosti údržby.


Dřevěná eurookna profilové řady SOLID COMFORT SC92 jsou vhodná pro nízkoenergetické a pasivní domy, dosahují velmi nízké hodnoty součinitele prostupu tepla Uw = 0,70W/m²K. Patří proto mezi eurookna s nejlepšími parametry vůbec.

Montáž a způsob kotvení

Především je pro zajištění montáže oken v případě vícepodlažního domu zapotřebí mít kolem domu přistavené lešení. Montáž se realizuje z exteriéru.
Původně dle projektu měla být okna ukotvena prostřednictvím tzv. OSB kastlíků.

Po domluvě s dodavatelem byl využit systém kotvení společnosti Slavona pomocí kompozitních kotev, které snižují tepelný most v místě kotvení a zároveň zjednodušují přípravu a samotnou montáž oken. Veškerá okna a vchodové dveře byly namontovány na domě během jediného dne.

Společně s montáží oken je pro zajištění neprůvzdušnosti domu důležitá aplikace těsnící pásky z interiéru, kterou instalují montéři oken. Vnější páska se následně instaluje před realizací fasády. Těsnící pásky byly použity od společnosti CIUR.

Případné dotazy zasílejte na info@isover.cz.                

Okna a vchodové dveře ISOVER
Okna a vchodové dveře ISOVER
Okna a vchodové dveře ISOVER
Okna a vchodové dveře ISOVER
Okna a vchodové dveře ISOVER
Okna a vchodové dveře ISOVER
Okna a vchodové dveře ISOVER
Okna a vchodové dveře ISOVER