Požární odolnost
Tepelná izolace

Nejčastější chyby v zateplení fasády minerální izolací

Zateplení fasády stojí za investici času, peněz i trpělivosti a je na místě k ní přistoupit s maximální precizností. Ukážeme vám, že zateplení venkovní fasády nemusí být vůbec náročné, pokud si dáte pozor na zmíněné chyby.

Podívejte se na náš izolačně-detektivní seriál!

Pokud jste se rozhodli pustit do zateplení venkovní fasády, pak určitě víte, že nejdůležitějším krokem je výběr správného materiálu. Množství výhod má tepelná izolace z minerální vlny. Minerální vlna má vynikající tepelně-izolační vlastnosti, chrání před hlukem a je zařazená do nejbezpečnější třídy reakce na oheň A1. Mimo jiné zaručuje také vysokou propustnost vodní páry.

Způsob montáže závisí na druhu materiálu

Pro zateplování minerální vlnou vybírejte takovou, která je dostatečně pevná. Příliš měkký materiál nebude klást hmoždinkám odpor, a ty se potom dostanou příliš hluboko, a vlnu neukotví.

Zároveň myslete na to, že při práci s vatou nemůžete využít nízkoexpanzní montážní pěnu k vypěňování mezer, neboť byste nesplnili požadavky na protipožární opatření. Proto například mezery mezi jednotlivými deskami zaplňte jedině přířezy dané desky, které do škvíry vložíte.

Minerální izolace s podélnými vlákny Isover TF Profi se lepí pouze po obvodě s vnitřními terči tak, aby lepená plocha byla minimálně 40 % jejího povrchu. Minerální izolace z kolmých vláken, například Isover NF 333, se vždy lepí celoplošně.

Povrchová úprava určuje technologický postup

Při zateplování fasády byste měli mít dopředu promyšlené i to, jak bude fasáda domu vypadat. Pokud plánujete na fasádu umístit například obkladový pásek, musíte zvolit vhodný technologický postup. V takovémto případě se může jednat o kotvení hmoždinkou s ocelovým trnem v minimálním počtu 8 kusů na metr čtvereční přes perlinku.

Pro povrchové úpravy kontaktního zateplovacího systému se  nejčastěji používají tenkovrstvé omítky různého složení, barev a struktur. Podle použitého pojiva se liší možnost aplikace omítek akrylátových, silikonových nebo silikátových. Jednotlivé druhy se odlišují svými vlastnostmi, především propustností vodních par, pružností, zpracovatelností či odolnosti proti řasám.

Povrch nevyrovnávejte polystyrénem

Při vyrovnávání povrchu pod minerální vatou nikdy nešahejte po polystyrenu. Z hlediska požární bezpečnosti je nepřípustné dorovnávat povrch fasády tímto způsobem. Malé nedokonalosti v povrchu se dají upravit lepidlem. V případě, že je fasáda výrazně nerovnoměrná, je nutné ji srovnat vhodnou omítkou nebo musíme použít izolační desky ve více tloušťkách. Křivost stěny se tak vykompenzuje a vaše stavba bude splňovat všechny náležitosti.

Základ je, abyste desky lepili na kompaktní, pevný podklad bez prachu a jiných nečistot. I proto se doporučuje povrch fasády omýt před lepením tlakovou vodou a nechat uschnout a následně penetrovat. Zároveň myslete na to, že při práci s vatou nemůžete využít nízkoexpanzní montážní pěnu k vyplňování mezer, neboť byste nesplnili požadavky na protipožární opatření. Proto například mezery mezi jednotlivými deskami zaplňte jedině přířezy dané desky, které do škvíry vložíte.

isover-pracovnice_u_pc

Z požárního hlediska je absolutně nepřípustné použít polystyrén pod vatou, jako to vidíme na obrázku. Podkladová vrstva se musí dorovnat jiným způsobem.

Není hmoždinka jako hmoždinka

Vždy se ujistěte, že hmoždinka dobře drží. Pokud ji špatně zatlučete nebo použijete hmoždinku na jiný typ podkladu, bude se vám ve vatě hýbat a zhorší se tak její kotevní vlastnosti. Pokud zakoupíte hmoždinky na minerální vatu, která je určena spíše pro kotvení EPS či do odlišného podkladu, ušetříte si tím spoustu trápení.
 

isover_viktor_a_veronika_u_fasady

Důležité je používat hmoždinky určené pro daný typ podkladu. Na obrázku hmoždinka nedrží, neboť se jedná o hmoždinku na kotvení polystyrénu s malou hlavičkou.

Detailní postup zateplování fasády najdete na tomto odkazu. Pokud ale narazíte na neočekávaný problém nebo chcete konzultaci ještě před započetím projektu, neváhejte kontaktovat naše odborníky.