Akustická izolace

Montážní návod: Jak na akustickou izolaci podlahy

Kvalitní akustická izolace podlahy výrazně zvyšuje komfort našeho domova - posiluje pocit soukromí a zabraňuje tomu, aby se obyvatelé domu vzájemně rušili - ať už puštěnou televizí nebo třeba vibracemi kroků. Ve videu se dozvíte, jak položit kročejovou izolaci pod plovoucí podlahy včetně podlahového topení.

 

 

Postup montáže a nejčastější chyby

Výběr izolace

Typ izolační desky vybírejte podle vlastností podlahy a vašich nároků. Univerzálním materiálem vhodným pod lehčí i těžší plovoucí podlahy jsou desky z kamenné vlny Isover T-P. Vhodným materiálem pro zlepšení krokového útlumu podlah jsou také elastifikované desky Isover EPS Rigifloor 4000, které jsou určeny pro běžné zatížení obytných prostorů.

Aplikace podlahových pásek

Pokládku izolace začínáme podlahovými páskami Isover N/PP. Ty umístíme podél stěn po obvodu celé místnosti, abychom zabránili přenosu hluku do stěn a dalších částí domů.

Vyrovnání podlahy

S drobnými nerovnostmi podkladu se minerální izolace vyrovná díky svým unikátním vlastnostem. Jestliže je potřeba v podlaze vést rozvody, nejlépe poslouží vrstva vytvořená z podlahového polystyrénu, například Isover EPS 100.

- POZOR: Nesnažte se zvedat výšku podlahy větším počtem izolace. U výrazně silnějšího materiálu hrozí, že si 'sedne' a na podlaze se objeví praskliny.

Pokládání izolace

Začínáme obvykle celou deskou v rohu místnosti, desky klademe na sraz. Ideální tloušťka kamenné vlny je od 20 do 40 mm.

- POZOR: Pokud je potřeba vést kabely na úrovni podlahy, nevynechávejte ani nevytvářejte mezery do izolace nožem. Tímto krokem byste narušili její funkčnost, místo toho kabely veďte nad izolací nebo je do ní pouze vtlačte.

Úprava rozměrů

Případné úpravy rozměrů desek můžeme provádět nožem na minerální izolace. Vždy pro jistotu uřízněte o trochu větší kus izolace, aby vám jinak vzniklé mezery nezhoršily celkovou akustiku.

Separační vrstva

Na izolační vrstvu klademe separační vrstvu (obvykle PE fólii s přesahem 15 cm), zabraňující vnikání vlhkosti do izolační vrstvy a zatékání následné směsi mezi desky akustické izolace.

- POZOR: Je důležité separovat i boční pásky, aby se vám izolace nenarušila podél stěn.

Roznášecí vrstva

Následně celou konstrukci zpevníme roznášecí vrstvou z betonu nebo anhydritu.

Seříznutí podlahových pásek

​Po zaschnutí roznášecí vrstvy seřízneme přečnívající části izolačního pásku. Nyní můžeme přejít k položení samotné plovoucí podlahy.

 

Závěr

Po provedení posledních povrchových úprav je těžká plovoucí podlaha s plně funkční akustickou a kročejovou izolací hotová. Dobrá práce! Pokud byste k vašemu projektu rádi další informace, pročtěte si náš prospekt pro izolaci podlah nebo se podívejte na nejčastější dotazy a odpovědi k izolaci podlah.