Akustická izolace
4 minutes min

JAKÉ JSOU NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI IZOLACI PŘÍČEK?

Izolace vnitřních příček domů a bytů je důležitější, než si myslíte. Pokud si chcete být jistí, že nebudete poslouchat televizor, hudbu nebo každé slovo rozhovoru z vedlejší místnosti i přes zavřené dveře, vyhněte se následujícím chybám při izolaci příček. 

Podívejte se na náš izolačně-detektivní seriál!

Stejně jako je důležité zateplení střechy či venkovních stěn, aby se zabránilo úniku tepla, je důležitý také správný postup při izolování vnitřních příček. Při jejich zanedbání hrozí, že se drobné chyby projeví ve vzhledu po delším čase nebo se neobjeví vůbec, ale jejich následky pocítíte každý den.

Izolaci příček proto rozhodně nepřehlížejte, přinejmenším kvůli tlumení hluku mezi jednotlivými místnostmi a možností pokojně spát v ložnici bez vlivu zvuků z vedlejšího pokoje.

Nejprve příčky, potom podlahy a stropy 

Všeobecně se doporučuje nejprve udělat příčky spolu s izolacemi, a až poté vyrovnat podlahu a strop. Opačný postup není ideální, neboť akustika je poté vždy horší.

 

Pokud by se nejprve zarovnala podlaha a podhled, mohly by u příček vzniknout mezery, které by akustickou izolaci zhoršily.

V podstatě by pak zvuk příčku u podlahy a stropu mohl částečně obcházet. Proto byste měli nejprve zabudovat příčky s izolacemi. Příčky se tímto způsobem zapustí do podlahy i do stropu, a tím zajistí správné odhlučnění.

isover-pracovnik-aplikace-izolace-pricky-rezani

Zajistěte těsnění na obvodových profilech 

Celkový obvod příček tvoří vodorovné profily u podlahy a stropu, a také svislé profily po obou stranách budoucí příčky. Zde se často zapomíná na umístění těsnění, které je ale nezbytné pro zajištění dobré zvukové izolace.

Na tyto okrajové plechy je vhodné umístit těsnění, které zlepší neprůzvučnost a zajistí vám tak lepší zvukovou izolaci. K tomu je vhodné použít akustické těsnící pásky, které vyrovnají podkladní nerovnosti pod profilem a zajistí lepší akustické oddělení prostorů.

isover-pripevneni-tesnici-pasky-na-obvodovou-pricku

Izolace se nesmí hýbat 

U svislých profilů je potřeba přizpůsobit rozteč mezi nimi šířce používané izolace. Chybou je, když se vám izolace mezi profily pohybuje, to totiž znamená, že je menší než prostor mezi nimi.

Takovéto mezery mohou způsobit, že i když je příčka dobře ukotvená v podlaze a v podhledu, nebude dobře tlumit zvuk.

 

Pokud nesprávně zvolený a umístěný izolační materiál zakryjete sádrokartonem, mezery sice vidět nebudou, ale problém se špatnou zvukovou izolací tím nevyřešíte.

Doporučujeme proto rozvržení roštu příčky přizpůsobit rozměrům izolace, která má obvykle šířku 625 nebo 600 milimetrů.

isover-sirka-izolace-mezi-prickami

Kolik izolace je potřeba na izolaci příčky?

Spočítejte si, kolik izolace je u vaší stavby nutno použít, využijte naši kalkulačku zateplení, která vám pomůže vybrat druh a množství potřebné izolace v závislosti na typu řešené konstrukce a vámi požadované energetické úrovni.

Izolaci Isover si snadno koupíte přes e-isover.cz. Nákup uděláte z pohodlí domova a vyzvednete v nejbližších stavebninách. 

 

Kvalitní materiál odhluční i ochrání před požárem

Kvalitní izolační materiál vám zabezpečí nejen zmiňovanou zvukovou izolaci, ale také protipožární ochranu a v neposlední řadě také bezproblémovou manipulaci. Sklená izolace v deskách Isover Multiplat 35 se vyrábí v sedmi tloušťkách a je vhodná do sádrokartonových příček, stropů i podhledů. Má vysokou požární odolnost a výborné akustické vlastnosti z hlediska zvukové pohltivosti.

 

Nejčastěji se používají minerální izolace s tloušťkou 80 a 100 mm. Použití vyšší nebo nižší tloušťky záleží na akustických a protipožárních parametrech konstrukce.

V případě lehkých montovaných konstrukcí s nosnými ocelovými prvky doporučujeme izolaci Isover Piano. Jako výplňová izolace lehkých akustických příček s obkladem ze sádrokartonových desek funguje čedičová vlna Isover Aku, která pak dále ještě navyšuje požární odolnost konstrukce, ve které je umístěna. Ve vnitřních příčkách je možné použít i univerzální akustické izolační desky ze skelné vlny Isover Evo.

Závěr

Toto jsou doporučení, jak se vyhnout chybám, se kterými se při izolaci příček můžete setkat. Pokud ale narazíte na neočekávaný problém anebo chcete konzultaci ještě před začátkem projektu, neváhejte kontaktovat naše odborníky.