Tepelná izolace

Jak účinně zabránit přehřívání podkroví

Pokud každé léto trpí Váš dům přehříváním, je dobré začít přemýšlet o izolování střechy. Správná izolace podkroví Vás ochrání před letními vedry i zimním chladem, protože podstatně snižuje tepelné výkyvy obytných prostor pod střechou.

Vyreseni prehrivani domu s materialy ISOVER

Úvod

Před vlastní realizací je velmi důležitý správný návrh střešní konstrukce. Nejlepší variantou je detailní rozpracování návrhu přímo v projektové dokumentaci. To často vyjasní i celou řadu detailů, které by jinak mohly v budoucnu způsobit složitější problémy k řešení přímo na stavbě.

Jakou zvolit tloušťku materiálu?

Zásadní otázkou, na kterou téměř všichni investoři hledají při plánování stavby či rekonstrukce odpověď, je ideální tloušťka a druh použité tepelné izolace. V závislosti na použitém materiálu jsou v dnešní době standardní tloušťky tepelné izolace do šikmé střechy na úrovni 300 mm.

Někteří investoři ale raději sáhnou po tloušťkách ještě vyšších. Důvodů může být více. Buď se v projektu počítá s méně kvalitním izolačním materiálem, nebo naopak se jedná o tzv. pasivní stavbu, kde se tloušťky izolace v šikmé střeše často blíží i k 500 mm. V některých případech se vyšší tloušťkou tepelné izolace také kompenzují tepelné mosty vzniklé vlivem konstrukce krovu (nejčastěji vlivem krokví).
 

Tip pro vás: Sledujte video seriál Izolační inspektoři ISOVER a vyhněte se těm nejčastějším chybám při aplikaci izolací.

Proč je správná tloušťka izolace důležitá?

Rozhodnutí o správné tloušťce izolace určuje výši nákladů na vytápění pro další desetiletí. Náklady na tepelné izolace totiž činí jen asi 3–5 % investičních nákladů na vestavbu podkroví, které se ale již za několik let vrátí díky nižším nákladům provoz domu – jednak za vytápění v zimních měsících, ale i nepořizování a nepoužívání klimatizace nebo větráků v horkých letních dnech.

Pokud se rozhodnete rekonstruovat střechu později, bude to náročnější a nákladnější finančně i časově. Většina lidí se do náročné rekonstrukce ani nepustí a říká si, že těch několik slunečných tropických dnů, kdy se v rozpálených podkrovních ložnicích nedá ani spát, vydrží. Pokud ale počet horkých letních dnů bude neustále stoupat, mnozí jistě svůj původní záměr přehodnotí.

 

Jaké jsou dotace na zateplení?

U rodinných domů můžete z programu Nová zelená úsporám na izolování nejen šikmých střech, ale i obvodových stěn, stropu a podlah získat dotaci až 550 000 Kč. Výše dotace závisí na ploše izolované konstrukce na obálce budovy a může to být až 50 % celkových způsobilých nákladů. Čím více opatření vedoucích k úspoře energie provedete, tím vyšší částku získáte, a to i v případě provádění prací svépomocí.

Potřebujete poradit?

Pokud máte technické dotazy nebo si nevíte rady při aplikaci izolací, můžete využít naši bezplatnou poradenskou linku nebo napsat na e-mail našim technikům, kteří Vám poradí nejen jak na zateplení šikmé střechy, ale zodpoví i další dotazy k zateplování domů.