Vizuální komfort

DEJTE SVÉMU DOMU TVÁŘ

Z francouzského slova “face” (tvář nebo líc) pochází slovo fasáda označující konečnou úpravu vnějších stěn staveb nebo průčelí jako obvykle nejvýznamnější stěny stavby. Prvotní funkcí fasády je ochránit stěny od povětrnostních vlivů, nečistot, mikroorganismů... Protože má sloužit dlouhá léta, určitě jí sluší decentnost.

Neznamená to však, že bychom měli na kreativnější řešení rezignovat. Aby to dobře dopadlo, je nutné věnovat fasádě mimořádnou pozornost a určitě se svěřit do rukou profesionálům. Na odborném portálu NejRemeslnici jich najdete dostatečné množství – navíc jde vždy o prověřené podnikatele.

Fasáda je tváří stavby, fasáda je tím, jak se dům představuje navenek. Finální povrchová úprava promlouvá ke kolemjdoucím ať už omítkou, dřevěným a cihelným obkladem, plechovou kazetou nebo dřevovláknitou deskou. Oko neprohlédne skrz, avšak řešení souvrství nalézající se pod onou pohledovou tváří ovlivňuje nejen vzhled domu, ale i jeho kondici.

Fasáda je jeden z nejvýznamnějších faktorů výsledného vzhledu celé nemovitosti v hodnotě nezřídka několika milionů korun! Necitlivým výběrem je možné také hodně pokazit. Jaký materiál fasády vybrat? Jakou barvu nebo kombinaci zvolit, kde se poradit, z čeho lze vybírat nebo jaké ošetřování budou nové šaty vašeho domu vyžadovat? Jak a čím zateplit? Mnoho otázek, na které se pokusíme najít základní odpovědi.

Povrchové řešení

Fasády domů a staveb mohou být zhotoveny z různých materiálů a plní různé úlohy. Typicky bývají zhotoveny z omítek různého složení, obkladů, kamene, dřeva, umělých materiálů jako vinyl, PVC, v moderní architektuře nejsou výjimkou ani obložení fasád sklem nebo kovem.  

Pro úplnost uveďme ještě členění tzv. omítkovin na tradiční, házené, šlechtěné, speciální i sanační. Tradiční můžeme mít v provedení jako rýhované, škrábané, stříkané nebo hladké. Podívejte se schválně na omítky zblízka, základní rozdíly poznáte snadno.

Hrubost struktury omítky pak odpovídá tzv. velikosti zrna. Zrnitost omítky se označuje číslem. Obvykle jsou v nabídce fasádní omítky, např. hlazená omítka s velikostí zrna 1,5, 2,0 a 2,5mm, nebo rýhovaná omítka s velikostí zrna 2,0 a 3,0mm.  

Jistě se shodneme na tom, že hlavní funkcí této poslední vnější vrstvy je chránit stavbu před vnějšími vlivy, srážkovou vodou, přispět k tepelné pohodě a také dům esteticky doplnit, dotvořit. Tato role v posledních letech nabývá na svém významu.

Vzpomenete si ještě na tu častou šeď a ponurost v sedmdesátých a osmdesátých letech, kterou naopak vystřídalo nezřídka podnikatelské porevoluční baroko s fialovými, tmavě zelenými nebo modrými fasádami? 

Vždy vybírejte systém

Typ fasády není vázán na určitý druh stavby – dřevostavba může omítkou získat vzhled zděného domu a naopak – dřevěný obklad zatají, že se pod ním skrývá jiný materiál. Fasáda je poslední vrstvou obvodového pláště a musí být v souladu se všemi jeho vrstvami především z hlediska řešení průvzdušnosti stavby, aby v důsledku neprůvzdušné svrchní vrstvy domu nekondenzovala v konstrukci voda.

O typu fasády proto musí být jasno již v návrhu domu. Při rekonstrukci je třeba věnovat pozornost jak volbě fasády, tak samotné konstrukci a nejdříve prověřit, zda je dostatečně suchá, nevzlíná do ní voda a podobně. Není proto možné dát se unést estetickou vizí, ale vždy je nutné prověřit, zda je zvolené řešení možné i ze stavebního hlediska.

Tradice se jmenuje omítka

Omítky jsou stále klasikou a dobře provedená hladká omítka bude slušet každému domu. Avšak toužíme-li přece jen dodat domu něco osobitého, máme i pomocí omítek mnoho možností. Kromě hladké si můžeme zvolit omítky strukturované, kde drobné kamenivo vytváří rýhy a jiné struktury, nebo omítky mozaikové, kde přidávané kamínky dodávají omítce i barvu a působivý vzhled. Charakteristický vzhled může omítce dodat i způsob nanášení.

Omítky dokážou i tak trochu klamat tělem – a dodat omítnuté fasádě vzhled cihlového, dřevěného či kamenného obkladu, mohou se tvářit jako pohledový beton nebo třeba jako kovový metalický obklad. Bohatá nabídka trochu hrozí tím, že to s kreativitou přeženeme. Mějme proto na paměti, že méně je více a že povrchové řešení fasády by mělo mít logickou návaznost na architekturu stavby.

Obkladů je na trhu mnoho

Kromě omítek se nabízejí i různé druhy obkladů, klasickým dřevem, cihlami či kamenem počínaje přes vláknocementové desky, kov, sklo až po moderní kompozitní a jiné materiály.  

Některé obklady se připevňují přímo na fasádu, např. cihlové či betonové obkladové pásky, jiné se aplikují bezkontaktním způsobem. Provětrávané fasády, kde je pohledová vrstva oddělená od zbytku souvrství vzduchovou mezerou, umožňují zvolit obklad z jakéhokoli materiálu, i neprodyšného.

 

Vlhkost je z obvodové konstrukce odváděna právě díky odvětrávací mezeře mezi tepelnou izolací a obkladem. Proto jsou odvětrávané fasády vhodným řešením i pro rekonstrukce.