6 minutes min

5 RAD, JAK NAJÍT DOBRÉHO ŘEMESLNÍKA ANEB BEZ PROFESIONÁLŮ SE NEOBEJDEME

Na co si dát při výběru řemeslníka pozor?  Kdy a kde začít hledat? Jak dlouho může trvat, než svého řemeslníka najdete? 

Udělat si doma elektrické rozvody, rozvést si plyn, rekonstruovat komíny – na to sice domácí kutil taky troufne, ale ty následky… Nejde pouze o činnosti, které vyžadují „kulaté“ razítko.  Řemeslník je člověk nezbytný. 

Na co však dát při jeho výběru pozor. V dnešní digitalizované době není problém najít kvalitní řemeslníky i podle recenzí. Mnoho řemeslných firem má například na svých webových stránkách nebo na sociálních sítích reakce svých zákazníků jako recenzi. Pokud tyto stránky sami spravují, nemusí být ale hodnocení objektivní. Jak si vybrat a na co si dát pozor, aby to dobře dopadlo? 

 

Vůbec největší nárůst poptávek jsme v posledních dvou letech zaznamenali u zednických prací (+52 %). Výrazně vzrostl také zájem o práce malířské (+23 %), instalatérské (+20 %) a drobné rekonstrukce různého typu (10 %), 

 

upřesňuje Martin Ekrt, výkonný ředitel portálu Nejřemeslníci.cz. Ti nejšikovnější a tedy i nejžádanější bývají tak zamluveni na dlouhé měsíce dopředu. Pokud tedy chcete začít s jakoukoliv malou nebo velkou opravou v bytě či na domě, je vhodné začít hledat co nejdříve. 

Několik rad pro orientaci

Nejcennější je osobní zkušenost.

Nehledejte řemeslníky v hospodě, ale raději se ptejte v nejbližší prodejně stavebnin.

Řemeslníky si můžete prověřit i na internetu. NejŘemeslníci ;to nabízejí jako samozřejmost.

Pozor na řemeslníky, kteří mají dost času.

Kvalitní řemeslník neslibuje modré z nebe. Řeší s vámi materiály i jejich cenu, nesahá vždycky po nejlevnějším řešení, ale hledá nejlepší poměr kvality a ceny.

Jak postupovat krok za krokem:

Co je psáno, to je dáno – vyžadujte písemnou smlouvu

Písemná smlouva uzavřená s řemeslníkem, respektive firmou, ve které je přesně upraven rozsah prací, cena (položkový rozpočet, kde je podrobně sepsáno, jaké práce budou provedeny za jaké ceny), časový harmonogram prací a sankce, je naprostou nezbytností. Doba, kdy se dala práce dohodnout na podání ruky a bylo ctí řemeslníka (nad kterým bděl cech) odvést ji co nejlépe, je nenávratně pryč již mnoho desítek let.

Dejte na doporučení – vyžadujte reference

Při výběru řemeslníka je především třeba řídit se doporučením někoho, kdo už má s konkrétním řemeslníkem nějaké zkušenosti. A čím více lidí oslovíte, tím lépe. Jak byla provedena práce, v jakém termínu, zda za dohodnutou cenu a jaké bylo jednání s konkrétním řemeslníkem či firmou. Důležitý je i zdánlivě nepatrný detail, zda řemeslníci při své práci naopak nepoškodili něco jiného.

Udělejte si malé výběrové řízení

Sepíšete si seznam kritérií, popíšete poptávku a oslovíte alespoň několik potencionálních dodavatelů. Porovnáte si, co která firma nabízí, srovnáte výsledky se získanými referencemi a rozhodnete se, načež sepíšete „dobrou, vyváženou“ smlouvu, která zahrnuje i podrobnou kalkulaci a tedy rozpočet. Určitě zbystřete, pokud oslovíte řemeslníka ze svého okolí a poté, co mu sdělíte, že se budete rozhodovat mezi několika subjekty, řekne něco na způsob „Paninko, na takový blbiny nemám čas.

Drobné opravy versus rozsáhlá rekonstrukce – nehledáte vždy stejné řemeslníky 

U drobnějších prací můžeme v zásadě i risknout, vystačíme často jen s doporučením známých, ale u rozsáhlejších zakázek jsou výše popsané kroky opravdu nezbytné.

Na kolik vás to vyjde – cena 

Pamatujte, že nejste tak bohatí, abyste volil nejlevnější nabídku – nejste stát! 

Internet ušetří čas, peníze i nervy 

Chystáte se bourat a přestavovat? Nebo potřebujete jen přidělat pár skobiček a sami si na tlučení a vrtání netroufáte? Nic jednoduššího než se obrátit na profesionála… Jenže: jak profesionála, šikovného a poctivého řemeslníka, na kterého je spoleh a nevezme vás na hůl, najít? 

Žijeme ve světě nepřeberných možností a s trochou nadsázky se dá říci, že to, co nám život komplikuje především, je právě možnost volby. Vybrat stavební firmu, která vám zrekonstruuje dům, truhláře, který se postará o nábytek na míru, a zahradního architekta, který zvelebí okolní pozemek – to dá zabrat. V nabídce jich je nespočet. Jenže v sázce je spousta peněz. A historky o tom, co všechno stavební firma může pokazit, nás v noci budí ze spaní.  Paseku nakonec dokáže napáchat i neschopný hodinový manžel, od něhož nechcete víc než přidělat poličku na zeď. 

Zatímco dřív nám nezbývalo než postupovat metodou pokusu omylu či spoléhat na doporučení známých, v dnešní době internetu se nám nabízí i řada dalších nástrojů a sít, která nám pomohou oddělit zrno od plev. 

Portálů, které srovnávají služby řemeslníků nebo slibují, že ušijou nabídku na míru přesně vaší poptávce, už funguje několik. Jako uživatelsky nejpříjemnější se nám jeví web NejŘemeslníci. Proto vám ho představíme podrobněji. 

Princip je jednoduchý. Na webu vyplníte svou poptávku: čili popíšete, co byste od řemeslníka potřebovali a v jaké lokalitě. Provozovatelé webu následně osloví nejvhodnější firmy či živnostníky ve vašem okolí. A vy obdržíte e-mailem několik nabídek.

Rozhodujícím kritériem při finálním výběru by pak pro vás měly být reference lidí, kteří již mají s danými řemeslníky zkušenost – jejich hodnocení je na webu NejŘemeslníci doplněné i fotografiemi realizovaných zakázek. Jinou možností přirozeně je, že nezadáváte obecnou poptávku, ale sami oslovíte konkrétní firmu, která je na webu dobře hodnocena.

Stránky NejRemeslnici.cz

patří mezi takzvané hodnotící servery, kde kvalitu odvedených prací hodnotí podle právě získaných zkušeností konkrétní zákazníci řemeslníků a firem. Tyto weby mají poměrně dobře propracovaný mechanismus ověřování klientských hodnocení, včetně osobního ověřování. To proto, aby si sami řemeslníci nemohli na stránkách uměle vylepšovat svou pověst.

A princip fungování stránek je jednoduchý, vyplníte jednoduchý poptávkový formulář, server ho rozešle nejlepším firmám ve vašem okolí, nejvýhodnější nabídky vám přepošle, vy se podíváte na reference zákazníků a vyberete si. Veškerá služba je pro vás přitom zcela zdarma. Běžně tak seženete řemeslníka ve všední dny i do několika hodin od zadání poptávky.

Každý, kdo uvažoval, nebo realizoval větší přestavbu, ví, že sehnat řemeslníky je jen jeden problém z mnoha. Stejně důležité je i dopředu zajistit finance, potřebná povolení, nebo třeba odborný dozor během realizace.

Cílem portálu Nejřemeslníci.cz je poskytnout svým uživatelům v následujících dvou letech komplexní řešení velkých zakázek, a nabídnout jim tak mj. pomoc při jednání s úřady či výběru vhodného materiálu, podpůrné služby jako stavební dozor nebo projektový manažer a garantovat jim kvalitu služeb i termín dodání.

 

Proto jsou slovy svého výkonného ředitele Martina Ekrta rádi, že do toho s nimi jde někdo tak velký, uznávaný a s takovými zkušenostmi, jako je společnost Saint-Gobain.